18 december 2010

Een nieuwe fase naar een hostel in de #Blekerstraat

Nu de Hoge Raad in haar vonnis aangeeft dat er geen negatieve ontwikkelingen te verwachten zijn bij de reguliere behandeling van de bezwaren, is het moment gekomen voor de volgende fase.

De bouwvergunning.

Kwintes heeft digitaal haar plannen voor het voormalige snookercentrum ingediend en, de plannen liggen zoals dat voorgeschreven is ter inzage bij de gemeente.

Omwonende en de winkeliers in de omgeving van de Blekerstraat krijgen een schrijven waarin het een en ander aan hun gemeld wordt. Aangezien er zoals gebruikelijk over de text door de nodige mensen gesteggeld wordt, zal ik naar die text wanneer deze een definitieve vorm gekregen heeft linken.

07 december 2010

Uitspraak Raad van State voorlopige voorziening

De Raad van State heeft in haar uitspraak van 3 december de verzoeken tot een voorlopige voorziening verworpen. Het vonnis zegt dat er geen aanknopingspunten voor de verwachting zijn dat het bestreden besluit in zoverre in de bodemprocedure zal worden vernietigd.

Wanneer je het vonnis leest, dan is duidelijk dat de procedures tegen de komst van het hostel een alles of niets aanpak kennen. Het vonnis geeft de indruk dat daardoor de argumenten beoordeeld zijn op hun vermogen om de komst van een hostel te voorkomen. Deze aanpak is niet in het belang van de buurt wanneer het hostel er komt immers; er wordt geen ruimte tot een vergelijk geboden.

Kort en goed betekent dit dat het voor de gemeente en Kwintes nu mogelijk is om verder te gaan in het proces dat moet leiden tot een hostel in de Blekerstraat. 

In de bezwaren tegen het hostel wordt genoemd de waarschijnlijkheid dat de waarde van het onroerende goed in waarde zal afnemen. Hiertoe heeft de gemeente navraag gedaan bij gemeentes waar hostels zijn. In de beheersgroep is meegedeeld dat er statistisch geen aanwijzingen zijn voor een verband tussen de aanwezigheid van een hostel aan de ene kant en de prijs van omliggend onroerend goed aan de andere kant.

Het moment waarop de bodemprocedure zelf zal plaatsvinden is nog niet bekend

14 november 2010

#HostelBlekerstraat op de rol van de Raad van State

Morgen behandelt de Raad van State twee verzoeken om een voorlopige voorziening. Deze behandeling geeft een eerste indicatie van wat verwacht kan worden van het beroep tegen de voorgenomen komst van het Hostel Blekerstraat.

Wanneer de berichten positief zijn voor de komst van het Hostel, dan zal dit een merkbaar effect hebben op het moment waarop de opening verwacht kan worden.

02 november 2010

Angst, het gevoel en de werkelijkheid

Er zijn allerlei redenen waarom mensen tegen de komst van het hostel zijn. Veel van die redenen hebben hun oorsprong in angst. Bruce Schneier is een toonaangevende expert op het gebied van veiligheid. Hij spreekt in de onderstaande presentatie over het gevoel en de werkelijkheid van veiligheid.



Belangrijk is te begrijpen dat de beheergroep voor het hostel zich zowel bezig houdt met maatregelen die de veiligheid verhogen en maatregelen die het gevoel van veiligheid verhogen.
  • afspraken met betrekking tot de prioriteit die het hostel krijgt wanneer de politie gealarmeerd wordt
  • onderzoek naar waardevermindering van onroerend goed nabij hostels
  • aandacht voor het functioneren van de openbare verlichting
  • onderhoud van de openbare ruimte
  • afspraken over de voorwaarden van de exploitatie van het hostel maken
  • monitoren van die afspraken
  • onderzoek naar de veiligheid van de buurt
Sommige punten horen in de ene categorie, sommige in de andere. Belangrijk is te realiseren dat de beleving en de waardering van veiligheid heel individueel is. Het gevolg is dat de zelfde feiten een totaal andere reactie kan opleveren.

Een voorbeeld: Een injectienaald wordt gevonden in de Touwslagerhof...
  • Met de komst van het hostel komen er meer junks dus zal het alleen nog maar meer voorkomen
  • Met de komst van het hostel zullen de junks er voor kiezen om hun drugs in het hostel te gebruiken
Die diverse beleving van dezelfde feiten is in hoge mate irrationeel. Om tot een meer gebalanceerde beleving te komen is het belangrijk om kennis te nemen van die diversiteit. Deze kennis is nodig om te werken aan het gevoel dat de veiligheid gewaarborgd blijft met de komst van het hostel.

De vraag hoe schadelijk zijn drugs kent vooral een politiek antwoord

Drugs zijn schadelijk. Het antwoord op de vraag hoe schadelijk drugs zijn kent echter meerdere antwoorden. Professor David Nutt werd ontslagen als adviseur van de Britse regering toen hij een wetenschappelijk onderbouwd antwoord gaf op die vraag.

Alcohol brengt meer schade toe aan onze samenleving dan heroïne en crack cocaïne. Professor Nutt heeft zijn bevindingen gepubliceerd in de Lancet.


Wat dit nieuws voor mij aantoont is dat het vormen van een eigen mening over een onderwerp als drugs niet eenvoudig is. Drank wordt in onze samenleving tot op zekere hoogte geaccepteerd andere drugs zijn gecriminaliseerd.

Zover ik weet zijn gestoorde alcoholisten enger dan gestoorde junks. Ook hier zullen de uitzonderingen de regel bevestigen

31 oktober 2010

Elementaire logica

Een argument die tegen de komst van het hostel gebruikt wordt is: "Er zijn nu meer mensen die in de los en laadruimten van het nieuwe stadshart slapen".


Het een heeft niets met het ander te maken immers:
  • het kan een teken van de verslechterende economie zijn
  • wie zegt dat het om dezelfde doelgroep gaat?
Stel je voor dat de Almeerders die daar slapen gestoord en verslaafd aan drugs zijn, is dan niet juist een hostel een plaats waar je ze liever ziet slapen ?

"Bezoekers" in het Snookercentrum

De deur van het Snookercentrum is goed verborgen achter betonijzer. Het is dan ook best bijzonder om twee knapen te zien lopen op de bovenste verdieping. Er is eigenlijk maar een ding wat je kunt doen: de politie bellen.

30 oktober 2010

Introductie

De gemeente Almere heeft aan Kwintes gevraagd om een hostel te beheren voor Almeerders die zowel aan drugs verslaafd zijn en een psychologische stoornis hebben in het kader van het leveren van zorg in Almere zelf. Voor de diverse groepen die zorg behoeven zijn in totaal twintig locaties nodig, deze worden over heel Almere verspreid.

Onderdeel van de voorwaarden waaronder het hostel zal opereren is dat er een beheersgroep is die afspraken maakt waar het hostel aan moet voldoen en die toezicht houdt op het beheer. In de beheersgroep is plaats voor belangengroepen zoals de gemeente, Kwintes, de politie, buurtbewoners en winkeliers.

Voordat het hostel geopend wordt zijn er een aantal stappen te gaan
  • politiek akkoord voor de komst van het hostel
  • doorlopen van juridische processen in verband met geuite bezwaren
  • een grote verbouwing om het pand geschikt te maken
Er zijn beroepsprocedures gaande tegen de komst van het hostel. De verwachting is dat deze de komst van het hostel niet zullen tegenhouden. Voor de samenstelling van de beheersgroep voor het hostel is het spijtig dat de tegenstanders de keuze gemaakt hebben om geen plaats in te nemen in de beheersgroep.

Als vertegenwoordiger van de buurt in de beheersgroep is deze blog bedoeld om de buurt kennis te laten nemen van de processen in de beheersgroep.